Nadesłano przez Panią Krystynę z Nurzec Stacji
Składniki:
- 5 kg ogórków
- 5 marchewek
- 5 cebul
- 5 ząbków czosnku
- 3/4 łyżeczki soli
Zalewa:
- 1/2 szklanki octu z Octowni Białystok
- 1 szklanka wody
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru
Przygotowanie:
Ogórki obrać, pokroić w plastry, posolić. Marchewkę oskrobać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrać, drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę, posolić. Po ok. 1 godzinie odcisnąć ogórki i cebulę, wymieszać z resztą warzyw. Zagotować zalewę. Włożyć sałatkę do gorącej zalewy, wymieszać, przełożyć do słoików (twist), zamknąć. Pasteryzować kilka minut.