Przepis od Pana Radosława z Bystrej
Składniki:
- 4 kg ogórków (grubsze, większe)
- 8 łyżek soli
- pół szklanki oleju
- 3 główki czosnku
- 1-3 łyżki chili (ok 20 g)
- 1,5 szklanki octu z Octowni Białystok
- 0,5 kg cukru
- 6 liści laurowych
- ziele angielskie
- papryka słodka
- płatki papryki suszonej
- gorczyca
Wykonanie:
Ogórki dokładnie umyć i pokroić na grube plastry (ok. 2 cm) i posypać 8 łyżkami soli, odstawić na ok. 8 godzin co jakiś czas mieszając. Odlać wodę. Następnie zagotować 0,5 szklanki oleju i gorącym olejem polać po ogórkach. Rozetrzeć 3 główki czosnku i posypać, dodać chili, liść laurowy, ziele angielskie, paprykę słodką, gorczycę, płatki papryki suszonej.
Zagotować 1,5 szklanki octu z 0,5 kg cukru i polać gorącym płynem po ogórkach. Ostawić na 12 godzin co jakiś czas mieszając. Ogórki włożyć do słoików i zalać zalewą. Nie gotować! Przechowywać w chłodnym miejscu.