Korniszony po indiańsku

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Przepis od Pana Radosława z Bystrej

Składniki:

  • 4 kg ogórków (grubsze, większe)
  • 8 łyżek soli
  • pół szklanki oleju
  • 3 główki czosnku
  • 1-3 łyżki chili (ok 20 g)
  • 1,5 szklanki octu z Octowni Białystok
  • 0,5 kg cukru
  • 6 liści laurowych
  • ziele angielskie
  • papryka słodka
  • płatki papryki suszonej
  • gorczyca

Wykonanie:

Ogórki dokładnie umyć i pokroić na grube plastry (ok. 2 cm) i posypać 8 łyżkami soli, odstawić na ok. 8 godzin co jakiś czas mieszając. Odlać wodę. Następnie zagotować 0,5 szklanki oleju i gorącym olejem polać po ogórkach. Rozetrzeć 3 główki czosnku i posypać, dodać chili, liść laurowy, ziele angielskie, paprykę słodką, gorczycę, płatki papryki suszonej.

Zagotować 1,5 szklanki octu z 0,5 kg cukru i polać gorącym płynem po ogórkach. Ostawić na 12 godzin co jakiś czas mieszając. Ogórki włożyć do słoików i zalać zalewą. Nie gotować! Przechowywać w chłodnym miejscu.

2019 Octownia Białystok. Projekt i realizacja: www.3dway.pl

Search